Tünel Trafik Kontrol Çözümü
Güvenlik Her Zaman Önce Gelir
Tünellerin; ana yol ve otobanlar için hayati bir bağlantı olmasından dolayı, güvenlik her zaman tünel kontrol sistemlerinde ana konudur. Tüneller araç sürücüleri için trafik akışını sınırladıkları ve zaman içinde artan trafik miktarını rahatlatmak güç olduğu için bir risk oluşturur. Açık yollarla karşılaştırıldığında tünellerdeki kazalar felaketlerle sonuçlanabilir. Tünellerin sınırlayıcı yapısı ezilmiş ve hasar görmüş araçların kaldırılmasını ve kazazedelerin kurtarılmasını son derece zor hale getirir. Kazalarda sıkışma, çarpma, yanma ya da karbonmonoksitin aşırı artışı gibi durumlar zamanında algılanıp müdahale gerektirir.
 
Tünel Kontrol Sistemlerinin Tanımlaması
Tünel kontrol sistemleri merkezi bir kontrol odası ve etkin bir tünel kontrolü için varolan sisteme entegre edilmiş gelişmiş bir alt sistem grubu ile yönetilir. Gelişmiş tünel kontrol alt-sistemleri aşağıdaki maddelerden oluşur:
Tünel güç kontrol: alt-istasyonlar ve kesintisiz güç kaynakları
 
Trafik sinyal kontrolü (LED teknolojisi kullanan değişken trafik işaretleri ve trafik ışıkları)
 
Automatic ventilation control and illumination
 
Otomatik havalandırma kontrolü ve aydınlatma
 
Yükseklik kontrol sistemi
 
Yangın alarm ve koruma sistemi: Yangın alarm bilgisi edinimi ve yangın söndürme sistemi kontrolü. Su toplama ve dağıtımı da ayrıca gerekmekte.
 
Kirlilik ölçümleri:Tüneldeki görüş mesafesi ve karbonmonoksit yoğunluğu kontrolü ile.
 
Video görüntüleme sistemi
 
Kanallar
Günümüzde, tüneller büyük yoğunlukta otomobil trafiğini yönlendirmekte, bazen trafik otoban hızına ulaşmaktadır. Dar bölümlerde meydana gelen kritik kazaların tünelin kapalı bölümünde otoyol üzerindekinden daha hızlı gelişmesinden dolayı küçük kazalar bile ölümcül felaketler ortaya çıkarabilmektedir. Trafik kazalarına anında müdahale problemsiz bir trafik akışı için çok önemlidir. Bu nedenle, tünel içindeki riskler konusunda sürücülerin bilgilendirilmesi operasyon elemanları için hayati bir önem taşımaktadır. İkinci önemli konu ise sürekliliktir. Durmaksızın işletim maksimum güvenlik ve güvenilirlik için bir zorunluluktur.
 
Sistem Gerekleri
Tünneller en karmaşık yol bölümleri olarak değerlendirilirler. Bu nedenle güvenlik, güvenilirlik ve gerçek-zamanlı erişim akıllı bir tünel kontrol yapısı kurmak için kilit faktörlerdir. Bütün alt-sistemleri birbirine bağlayıp iletişimlerini sağlayan bir network şu özellikleri taşımalıdır:
Ethernet-bazlı Network Kurulumu
Tünel kontrol sistemleri için, etkin bir network kurulumu bütün alt-sistemlerle bağlantı ve iletişim sağlamalıdır. Günümüzde, IP network geleneksel iletim veriyollarına göre pek çok avantaja sahiptir. Her data iletimi desteğine ek olarak diğer önemli avantajı ise data hacmindeki büyük artıştır. Bu daha yaygın kontrol ekipmanı ile bağlantıda olan video kameraların, Endüstriyel Ethernet ring Switchler yoluyla aynı omurgaya bağlı bütün cihazlarla birlikte daha geniş kapsamlı kullanıma izin verir.
 
Redundancy & Yüksek Hazırbulunurluk
Etkin trafik yönetim sistemleri trafik aksaklığını tolere etmez. Seri hatlarla karşılaştırıldığında bir fiber ya da link hatasını algılayıp ters yönde yeniden yönlendirebilen Ethernet Switche'leri bir ring'e bağlanabilir. Böyle bir proses kesintisiz bir operasyonu garantilemek için kritik önem taşır. Sürücülerin güvenliği redundant Ethernet birimleri ile sağlanabilir.
 
Hızlı ve Uzun Mesafe İletim
Network kapasitesi iletilen büyük data miktarını yürütmede yeterli olmalıdır. Ethernet Switch'leri ve fiber optik kablolama hızlı ve düşük maliyetli bant genişliği ve iletim alanı kontrolörleri, sensor ve detektörlerden rölelere gönderilen bütün bilgilerin güvenilirliğini temin eder. Standart Ethernet bant genişlikleri 10, 100, 1000 Mbps'dir.Fiber optik kablolama yüksek hız sağlayıp köprü ve tünel gibi uzun mesafe gerektiren trafik uygulamalarının bağlantılarını güvence altına alır.
 
Gerçek-zamanlı, IP üzerinden Video Gözetleme Sistemi
Modern tünel yönetim sistemleri için video kameraların kullanımı, yol işaretleri, ışık sinyalleri,acil durumlar, havalandırma ve tünel aydınlatmasının kontrolü ve görüntülenmesinden sorumlu trafik kontrol görevlilerinin gerçek zamanlı bilgi sağlayabilmelerinde çok büyük faydalar sağlamaktadır. İyi kalitede sıkıştırılmış dosyalar gönderebilen daha yeni ve daha düşük maliyetli kameralar daha fazla bant genişliği gerektirmektedir. Bu nedenle IP üzerinden video fonksiyonu, gözetleme sistemlerinde güvenlik özelliği olarak büyük önem kazanmıştır.Dahası, operatörler IP üzerinden video imajlarını herhangi bir yerden ve herhangi bir zamanda kolaylıkla elde edebilirler.
 
Beklenmedik Şartlar, Zorlu Çevreler için Dayanıklı Dizayn
Görüntüleme, algılama ve sistem hatalarını anında giderme kritik-güvenlikli tunel uygulamaları için bir zorunluluktur. Sistem güvenilirliğini daha fazla arttırmak ve tünel iletişim sisteminin güvenliğini garanti edebilmek için sistemin dayanıklı endüstriyel-tip ürünlerden dizayn edilmesi, yüksek MTBF (arızalar arası ortalam süre) ve geniş işletim sıcaklılık aralığı (yani -40 to 75°C) gibi özelliklere sahip olması gerekmektedir.

Moxa Ürünleri


Copyright Elektro AS Elektrik Elektronik San.Tic. ® 2004 © Tüm hakları saklıdır.
Bankalar Okçumusa Cad. Şişhane Sok. Şişhane Han. No:3 Kat:3 34420 Karaköy/İSTANBUL index
Tel : (212) 252 68 00-01 (212) 292 80 74-75 Faks : (212)252 68 02 Sntr.GSM : (0533) 659 73 72
Site yapım: Atlanta Bilgisayar